Salibandyn historia

Eräänä pilvisenä päivänä vuonna 1968 Sune Persson vieraili Kockum Fritidissä Malmössä. Siellä hän näki pienen onton muovipallon, jossa oli reikiä. Hänelle kerrottiin, että sitä käytettiin golfin harjoitteluun sisätiloissa. Korpen Malmön nuorisokonsulttina toiminut Persson ajatteli, että nuoret voisivat pelata palloa sisätiloissa. Sanottu ja tehty. Kirsebergs Fritidsgårdissa Persson varmisti, että pienillä palloilla pelattiin bandyä. Mailat tehtiin puusta. Se oli kovaa ja säälimätöntä jaloille. Varsinkin kun mailojen nahkakääreet alkoivat pudota ja olkaimet välkkyivät. Sääntöjä ei ollut. Uuden lajin nimi oli bandygolf. Huhu levisi. Rikskorpenin edustajat kävivät katsomassa Malmön nuorten pelaavan. Urheilu alkoi saada jalansijaa.

Noin 1970 pari göteborgilaista alkoi tuoda maahan muovimailoja, jotka tekivät pelistä hellävaraisemman jaloille. Yhä useammat koulut, vapaa-ajankeskukset ja korppikerhot ympäri maata hankkivat laitteita. Muiden urheilulajien yhdistykset alkoivat käyttää lajia lämmittelynä ennen tavallisia harjoituksiaan. Lajin nimi vaihteli edelleen. Joissain paikoissa sitä kutsuttiin land bandyksi, kun taas toisissa sitä kutsuttiin soft bandyksi tai salibandyksi.

– On tuhat ja yksi, jotka ovat vaatineet, että he keksivät salibandy-idean. Mutta alusta asti se on korppilaji, joka esiteltiin Malmössä. En olisi ikinä uskonut sen olevan näin iso! kertoo Persson.

Nykyään Ruotsissa on yli 125 000 lisensoitua salibandypelaajaa noin 1 000 seurassa. Arvioiden mukaan lähes puoli miljoonaa ruotsalaista pelaa säännöllisesti salibandya yhdistyksissä ja Korpenissa sekä kouluissa ja työpaikoilla. Salibandya pelataan kansainvälisesti yli 60 maassa ja lajin suosio kasvaa tasaisesti ympäri maailmaa.

Salibandyn haasteena on nyt liittyä olympialajeihin. Tie sinne on edelleen pitkä, mutta se on paljon lyhyempi kuin Sune Persson olisi koskaan voinut kuvitella, kun hän vuonna 1968 katsoi ruhjeilevia kapeita jalkojaan mietteliäällä katseella samalla kun hän irrotti puutikkuja yksitellen.

Lyhyesti sanottuna hyvä. Salibandy aloitettiin ja Ongoal perustettiin salibandyn kotikaupungissa Malmössä.

Ota meihin yhteyttäOta meihin yhteyttä